Luizen

BYE BYE LUIZEN… WEG KRIEBELBEESTJES!

Snel weer een fris hoofd… zonder jeuk!

Het nieuwe schooljaar is alweer enkele weken begonnen en het dagelijkse leventje neemt weer zijn gewone gang. Vaak zijn de nieuwe schriften en boeken nog niet goed in gebruik genomen, of er komt al een kind met jeuk in de haren naar huis. Ouders voelen het onheil vaak al aankomen. Vroeg of laat krijgt elk kind op de (basis)school wel eens luizen. Ook in de sportclub of jeugdbeweging voelen de beestjes zich thuis.

Ook al komen luizen regelmatig ‘op bezoek’, toch weten we niet altijd precies hoe we ze snel weg moeten krijgen. In dit artikel lees je alles over de preventie en behandeling van luizen. Jaag die lastige beestjes de stuipen op het lijf en geniet snel weer met het hele gezin van een frisse haardos.

Neten,nimfen, luizen, … Wat zijn het eigenlijk?

Hoofdluizen zijn piepkleine, kruipende insecten. Ze kunnen niet vliegen of springen, zoals vaak gedacht wordt. Ze leven graag op warme plaatsen, dat betekent dus vooral ter hoogte van de nek en achter de oren, waar ze zich voeden met menselijk bloed. Een vrouwelijke luis legt per nacht ongeveer acht eitjes (de grijs-witte neten). Deze kleeft ze stevig vast aan het haar. Na zeven dagen komt de nimf (onvolwassen luis) uit het eitje. Nog eens tien dagen later kan de nieuwe luis zich ook voortplanten. Een luis kan ongeveer een maand leven en legt in die tijd zo’n 250 eitjes. Het is dus zaak om snel te handelen als er een luizenepidemie uitbreekt in de school van jouw kind!

Wist je dat?

Kriebelende beestjes, zo omschrijven we ze vaak… Maar de eigenlijke jeuk ontstaat niet door de beestjes zelf, maar wel door de vele bijtgaatjes die ze maken in onze hoofdhuid! Voor ze zich beginnen voeden met ons bloed, brengen ze eerst wat speeksel aan, met een anti-stolling werking. Hierop reageren we vaak allergisch = jeuk!

Voorkomen is beter dan genezen

De vooruitgang van de wetenschap kent geen grenzen. Enkele decennia geleden was preventief optreden veel moeilijker. Vandaag de dag bestaan er legio producten (sprays en lotions) die een film leggen waardoor neten en luizen zich moeilijker aan de hoofdhuid kunnen hechten. September is het moment bij uitstek om het haar van je kind met een preventieve lotion of shampoo te behandelen.

Let op:

Het gebruik van deze preventieve sprays en lotions betekent niet ‘preventief behandelen’! Het heeft geen zin om al te gaan behandelen met chemische middelen als er géén levende luizen of nimfen zichtbaar zijn. Het hele gezin behandelen van zodra één iemand luizen heeft, is dan ook achterhaald, want het werkt resistentie in de hand.

Samengevat: Zie je luizen kruipen tussen de haren? Neen? Dan niet behandelen!

Om ze te zien is de beste methode om het haar te bevochtigen en het plukje per plukje uit te kammen met een fijne kam. Plaats je hierbij boven een (keuken)papier, zodat je de luizen kan zien vallen. De neten zien eruit als witte of grijze puntjes die vastkleven aan de basis van de haren.

Hoe krijg je luizen?

Hoofdluizen zijn weinig kieskeurig: ze hebben geen voorkeur voor gewassen of vuile, lange of korte, gekrulde of steile haren.

Ofwel door rechtstreeks contact (van haar op haar), zelfs als dat contact zeer kort is.

Ofwel door onrechtstreeks contact, door contact met een besmet voorwerp (zoals een sjaal, een muts, een borstel, een jas, een laken, een kussen, …) met het haar.

Hoe kom je er weer vanaf?

Volg minutieus het luizenprotocol

Eenmaal je besmet bent, of in apothekerstermen ‘geïnfesteerd’, is dat geen ramp, het is alleen zaak om snel te handelen. Dat betekent in de eerste plaats de hoofdhuid behandelen, maar er komt nog meer bij kijken:

  • – Controleer altijd alle gezinsleden op dezelfde dag.

– Ontsmet kleren, beddengoed, knuffels, sjaals, handdoeken, … door ze te wassen op 60°C.

– Spullen die niet warm kunnen worden gewassen, kan je ook 2 weken in een afgesloten plastic zak stoppen of enkele dagen in de diepvries steken.

– Een andere mogelijkheid is om Shampoux Wash toe te voegen als voorwasmiddel (ook geschikt als handwasmiddel). Deze is werkzaam bij lagere temperaturen.

– Ontsmet alle kammen en borstels in huis.

Er bestaat geen eenduidige methode. Vaak is een combinatie van een antiluizenshampoo en/of –spray (al dan niet op basis van siliconen of insecticiden) en het uitkammen van neten en luizen aan de orde. Men spreekt dan ook van het zogenaamde luizenprotocol.

De nat-kam-methode

Algemeen wordt aangenomen dat denat-kam-methode de beste methode is om luizen te verjagen. Zeker bij jonge kinderen geniet deze methode de voorkeur.

De nat-kam-methode is efficiënt omdat ze bij de eerste kambeurt luizen en nimfen verwijdert. Bij de volgende kambeurten worden pas uitgekomen nimfen verwijderd, zodat ze geen luizen worden (die dan weer opnieuw neten kunnen leggen).

– Was het haar met een gewone shampoo en spoel uit.

– Bedek het druipnatte haar vervolgens met een conditioner.

– Buig het hoofd voorover en kam het haar met een gewone kam van achter naar voor om te ontwarren.

– Neem nu de luizenkam en kam het haar lok per lok, van achter naar voor, zo dicht mogelijk tegen de hoofdhuid. Werk hierbij van het ene oor naar het andere toe.

– Het is belangrijk dat je de kam afveegt na elke kambeweging. Doe dit bv. op een wit keukenpapier, op die manier kunnen de uitgekamde luizen gedetecteerd worden.

– Neem nu een gewone kam en kam het haar van voor naar achter.

– Kam het haar opnieuw lok per lok met de luizenkam, maar nu van voor naar achter. Werk opnieuw van het ene naar het andere oor toe.

– Denk eraan om bij elke kambeweging de kam af te vegen.

– Vergeet niet op de luizenkam en je gewone kam 30 seconden lang in water van minstens 60°C te dompelen, om de luizen te doden. Leg ze daarna nog even in een bakje met ontsmettingsmiddel, om de overdracht van bacteriën te vermijden.

– Kam het haar opnieuw lok per lok met de luizenkam, maar nu van voor naar achter.

Schrijf dit zogenaamde luizenprotocol op en houd het als een boterbriefje bij, om het in de komende 14 dagen te herhalen. Je moet de nat-kam-methode namelijk 4 keer herhalen in twee weken tijd, dus om de 3 à 4 dagen. Per kambeurtmoet je minstens een kwartier kammen.

Belangrijke tips

Als je na 14 dagen nog steeds luizen hebt, moet je de behandeling herhalen van voor af aan, of een andere methode kiezen.

Zorg ervoor dat de luizenkam fijn genoeg is om van de eerste keer zo veel mogelijk aanwezige neten mee te nemen. Of je nu een plastic kammetje of een metalen kam gebruikt, maakt verder weinig uit, maar bij lange haren gebruik je best eentje met langere tanden.

Verwittig de school onmiddellijk wanneer je bij je kind luizen ziet.

Jonge kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, gebruiken best een product op basis van bijvoorbeeld dimethicone, dat de luizen verstikt. Vermijd insecticiden!

Behandeling met een lotion, spray of shampoo moeten altijd na 7 dagen herhaald worden. Op die manier wordt elke luis die na de eerste behandeling nog is uitgekomen, gedood.

Bron: Pharma market